Er kan gekozen worden om de zonnepanelen te monteren op een plat dak, zoals bijvoorbeeld op een aanbouw of garage. Het is verstandig om met verschillende aspecten rekening te houden zoals de hellingshoek, de richting en het aantal zonnepanelen. Op een plat dak passen namelijk iets minder zonnepanelen, omdat er wat ruimte tussen de panelen moet worden gelaten als ze plat liggen.
Een plat dak kun je ook prima gebruiken om zonnepanelen op te plaatsen. Voordat de zonnepanelen geplaatst worden, zal er gekeken worden of het dak stevig genoeg is om de installatie te dragen. Het dak moet namelijk sterk genoeg zijn om de zonnepanelen, de constructie en de ballast te kunnen ondersteunen. De panelen worden geïnstalleerd op een metalen frame dat op je dak wordt bevestigd. Deze constructie wordt verzwaard met ballast om bestand te zijn tegen zware windstoten.
De metalen constructie waar de zonnepanelen op liggen, heeft ook een zogeheten onderconstructie. De onderconstructie wordt bevestigd op speciale platen. Deze platen worden aan elkaar gemonteerd voor extra stevigheid en worden gebruikt om de extra ballast op kwijt te kunnen. Als de onderconstructie en de platen aan elkaar gemonteerd zijn, wordt daar bovenop het frame voor de panelen bevestigd.
Als de panelen op de constructie en op het plat dak zijn geïnstalleerd, kan de constructie nog worden bijgesteld om de beste hellingshoek voor de panelen te vinden. Zodra de constructie de meest efficiënte hellingshoek heeft bereikt, betekent dit dat je panelen zo geïnstalleerd zijn dat ze het maximale rendement kunnen behalen.
Zonnepanelen op een plat dak liggen nooit plat. Dat komt, doordat zonnepanelen een hoger wattage opwekken wanneer de juiste hellingshoek wordt toegepast. De “perfecte” hoek ligt rond 36°. Bij deze hellingshoek leveren de zonnepanelen een aanzienlijk hoger wattage op dan als ze plat op je dak zouden liggen. Deze hoek is een gemiddelde, omdat de zon nooit op dezelfde plek staat en de hoek ook verandert per seizoen. In de zomer staat de zon namelijk veel hoger dan in de winter. De hoek van +/- 36° is een gemiddelde van alle zonnestanden om het hele jaar gemiddeld het meeste rendement uit de panelen te halen.