Rendement met vermogensbeheer
Kies je voor een professioneel vermogensbeheer of voor deposito? Je wilt natuurlijk weten wat je het beste rendement op gaat leveren. Als je voor een spaardeposito gaat kiezen dan is dat een spaarrekening met voorwaarden. Het geld staat voor een langere periode vast en de tegenprestatie die de bank je dan kan bieden is een rente die hoger is dan normaal. Het kan zijn dat de rente bijvoorbeeld 4% is. Als je voor vermogensbeheer kiest, dan is dit rendement er niet, je bent afhankelijk van wat er gaat gebeuren op bijvoorbeeld de beurs. Daarom kan er gekozen worden voor zekerheid met een spaarrekening, maar als je een risico durft te nemen dan kan vermogensbeheer ook een keuze voor je zijn.
Risico met vermogensbeheer
Het geld staat bij vermogensbeheer op een effectenrekening en op je eigen naam. De risico’s kunnen groot en klein zijn, dat is afhankelijk van welke stappen je gaat zetten. Er kan gezegd worden dat hoe hoger het nagestreefde rendement, hoe groter het risico. Wil jij snel veel geld verdienen, dan moet je beleggen in snel groeiende markten, er kan dan bijvoorbeeld worden gedacht aan China. Deze markt kan in een jaar verdubbelen, maar er kan ook sprake zijn van een verlies van 30% dat ineens plaats gaat vinden. Er kan ook gedacht worden aan een brede spreiding van je vermogen, dan neem je minder risico. Maar ook wanneer er voor risicospreiding wordt gekozen, is het beste advies niet altijd goed. Je hebt namelijk geen garantie dat het rendement aan het einde van het jaar ook positief is. Banken kunnen je wel zeggen dat de kans groot is, maar wanneer het zoveel procent daalt dan merk je dat ook. Maar wanneer de vermogensbeheerder zich niet aan de afspraken houdt kan deze persoon wel aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het advies om afspraken op papier vast te zetten, dan kun je altijd zien of dat die persoon zich er aan houdt of niet.
Kosten vermogensbeheer
Er moet veel geld betaald worden als je veel leunt op vermogensbeheer. Daarom is het goed dat je van tevoren gaat bespreken wat de kosten zijn. Als je goedkoop uit wilt zijn dan kan het beste belegd worden zonder hulp. De aandelen kunnen dan per telefoon of via internet verkocht en gekocht worden. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer de vermogensbeheerder het voor je gaat doen. Je moet dan per transactie betalen en ook het advies moet betaald worden. Soms wordt er gewerkt op no cure no pay basis. Die keuze kan dus ook worden gemaakt. Ontdek daarom nu zelf wat de kosten zijn van vermogensbeheer als je dat uit gaat besteden. Het is belangrijk dat je vooraf weet wat je mogelijkheden zijn en dan ook inziet of het dat waard is. Denk er eens goed over na of dit is wat je wilt doen. Als dat zo is, maak dan nu de keuze en zorg dat je voor vermogensbeheer gaat kiezen en hopelijk gaat het je veel rendement opleveren. Je hebt het nu deels zelf in de hand, want een vermogensbeheerder kan veel voor je betekenen maar 100% zekerheid kan niemand je geven. Op een spaarrekening met een vaste rente krijg je wel altijd de vooraf afgesproken rente. Dan weet je zeker hoeveel je na een bepaalde periode ontvangt aan rendement.
Slim beleggen begint bij goed onderzoek doen en nadenken over de opties die er zijn.