Als je op zoek bent naar nieuwe kozijnen, dan heb je de keuze uit verschillende materialen. Zo zijn er de uitstekend isolerende kunststof kozijnen, de duurzame aluminium kozijnen en de klassieke houten kozijnen. In dit artikel komt die laatste categorie aan bod, meer specifiek: hardhouten kozijnen. Waarom zou je je kozijnen vervangen door hardhout en waarom juist niet? Alles komt aan bod in dit artikel.
Kenmerken
Veel mensen kiezen nog steeds voor hardhouten kozijnen, ondanks het feit dat bijvoorbeeld kunststof kozijnen tegenwoordig zo kunnen worden gemaakt dat ze qua uiterlijk in de buurt komen van hout. Daarbij speelt niet alleen het uiterlijk van het natuurlijk hout een rol, maar ook de aanschafprijs, die bij hardhout over het algemeen lager ligt dan bij andere materialen, heeft daar invloed op. Het argument dat kunststof kozijnen beter isoleren dan hardhouten kozijnen, klopt bovendien niet altijd meer. Er bestaan zoveel verschillende soorten hardhout, dat je ook kunt kiezen voor een houtsoort met een hoge isolatiewaarde. Hetzelfde verhaal geldt voor de levensduur: je kunt zeker kiezen voor hardhouten kozijnen die tientallen jaren meegaan. Laat je dus goed informeren bij de kozijnenspecialist en maak een bewuste keuze voor de houtsoort van je nieuwe kozijn.
Voor- en nadelen van hardhouten kozijnen
Het belangrijkste voordeel en tevens de belangrijkste reden voor veel mensen om voor hardhouten kozijnen te kiezen, is de warme, authentieke uitstraling van hout. Verder zijn hardhouten kozijnen gemakkelijk opnieuw te schilderen en is het hout gemakkelijk te repareren. Ook bestaat er de mogelijkheid om in houten kozijnen te boren.
Uiteraard brengen hardhouten kozijnen ook enkele nadelen met zich mee. Zo vergt hout iets meer onderhoud dan bijvoorbeeld kunststof. En de kans bestaat dat hout kromtrekt, al worden er steeds betere methodes ontwikkeld om kromtrekkend hout tegen te gaan.
Het bezwaar dat hardhouten kozijnen niet goed zijn voor het milieu, omdat het hout illegaal wordt gekapt in tropische regenwouden, verdwijnt door de komst van het FSC-keurmerk steeds verder naar de achtergrond. Dit keurmerk garandeert dat het hout verantwoord is gekapt onder toezicht van de overheid, zonder dat dit ten koste gaat van de regenwouden.