Moet je een cursus volgen als je wil beginnen met beleggen? Die vraag zal voor de ene persoon anders te beantwoorden zijn dan voor de andere persoon. Het hangt er namelijk helemaal vanaf hoe jij in elkaar zit.
Wil jij het vanuit de praktijk leren? Dan is het vooral goed om een rekening te openen en al dan niet met nepgeld te gaan beleggen. Wil je liever van iemand horen hoe je het beste kan beleggen? Dan is het raadzaam om een cursus te volgen.
In dit artikel zullen we enkele richtlijnen met je bespreken om een goede belegger te worden. Afhankelijk daarvan kun jij zelf wel bepalen of je een cursus nodig hebt om te gaan beleggen.
Hoe word je een goede belegger?
Als er een eenduidig antwoord te geven was op die vraag, waren er op dit moment vast en zeker veel meer mensen bezig met beleggen. Een goede belegger is iemand die precies weet wat er speelt op de beurs en wat er nodig is om op een goede manier je geld te beleggen.
Wanneer wordt je een goede belegger? Die vraag is makkelijker te beantwoorden en hangt samen van een viertal factoren:
– Ervaring is van uiterst belangrijk
– Verlies moet je zien als een leermoment
– Volg het nieuws (altijd)
– Ken je markten
Ervaring, ervaring, ervaring
Een ervaren belegger weet waar winst te behalen is en waar verlies loert. De ervaring heeft deze belegger in de praktijk opgedaan en echt niet uit boeken. Ervaring is rijkdom in de wereld van het beleggen. Het behoed je om eerder gemaakte fouten nog een keer te maken en opent je zintuigen voor eerder behaalde successen. Niet voor niets zijn de meeste succesvolle beleggers al wat jaartjes ouder. De bekendste belegger Warren Buffet is daar een uitstekend voorbeeld van! Hij heeft soms jarenlang gewacht met het verkopen van aandelen, omdat hij haarfijn aanvoelde wat het beste moment was.
Verliezen is winnen
Een echte belegger ziet zijn verlies niet als verlies, maar als een heel belangrijk leermoment. Want als belegger verlies je nu eenmaal wel eens wat. Dat gebeurt in de wereld waarin veel geld omgaat. Het behoedt je er echter ook voor om diezelfde fout nog eens te maken.
Wat was het waardoor je zoveel verloren bent? Was je te snel? Wilde je teveel? Het kan aan allerlei factoren gelegen hebben, maar de belegger zal zijn verlies dragen en opslaan als een leerpunt voor een volgende keer. Het is typisch een eigenschap van beleggers om goed tegen hun verlies te kunnen, maar de volgende keer wel beter te willen scoren!
Actualiteiten volgen
Het nieuws is een goede graadmeter voor hoe beleggingen uit kunnen pakken. Wat was er allemaal gaande in de wereld toen jij € 2.000 verlies draaide of € 3.000 verdiende? De antwoorden op die vragen kunnen je helpen het geheel te overzien en de volgende keer nog beter in te kunnen spelen op de beleggingen.
Zo zijn er altijd factoren die van invloed zijn op de koersen op de beurs. Een bekend voorbeeld is de oorlog in het Midden-Oosten. Met al die aanslagen zie je de koersen regelmatig op en neer gaan. Ook verkiezingen kunnen een enorme koerswisseling teweeg brengen, evenals natuurrampen zoals de orkaan op Sint-Maarten.
Ken je markten
Tot slot het advies om je markten te kennen. Weten waarin je belegt kan namelijk zoveel verschil maken. Het bepaalt de koers en de visie van je plan. Ken dus ten alle tijden de markt waarin je als belegger actief bent en winst probeert te maken. Doe je dat niet? Dan loop je het risico op veel verlies. Veel onnodig verlies. En dat is niet wat een belegger siert. Lees je bijvoorbeeld alvast in op de Startpagina voor Beginnende Beleggers.