Voordat we ingaan op wat multifocale lenzen zijn en hoe ze werken, kijken we eerst naar de betekenis van het woord multifocaal. Het woord is op te delen in twee woorden: multi en focaal. Multi betekent ‘meerdere’ en focaal in dit geval ‘het brandpunt betreffend’. Multifocaal staat dus voor meerdere brandpunten in het zicht. Zodat je op elke afstand scherp kan zien, of dat nou veraf is of dichtbij. Het zijn dus eigenlijk lenzen met een leesgedeelte erin.
Wat zijn multifocale lenzen?
Multifocale lenzen zijn speciale lenzen waarbij er een correctie is voor zowel de plussterkte als een minsterkte in een oog. Het zijn lenzen met een leesgedeelte. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die vanaf een jaar of 40 steeds meer moeite krijgen met het scherpstellen dichtbij. Dit komt doordat de lenzen in onze ogen rond die leeftijd steeds meer moeite krijgen om de vereiste bolling te maken, die er voor zorgt dat je dichtbij ook scherp ziet. Naast multifocale lenzen zijn er ook nog standaard lenzen op de markt die specifiek voor alleen een plus- of min sterkte gemaakt zijn. Deze zijn als dag-, week- of maandlenzen te verkrijgen.
Hoe werken multifocale lenzen?
Waar bij multifocale brillen het bovenste deel van een bril voor veraf zien is en het onderste deel voor dichtbij zien is, werkt dat bij multifocale lenzen toch een beetje anders. Bij multifocale lenzen heb je twee verschillende opties. Bij de eerste optie zit het leesgedeelte in het midden van de lens. Het gedeelte voor veraf zit in de rand die daaromheen zit. Bij de tweede variant is dit precies andersom. Het hangt van de drager is welke vorm het beste past. Wat wel hetzelfde is, is dat zowel de dichtbij sterkte als de veraf sterkte in een lens geïntegreerd zijn. Zo heb je dus geen aparte leesbril nodig naast je lenzen op sterkte voor het veraf kijken.